Nu synliggör vi Bagaregårdens historia!

Exempel på en av skyltarna. Skyltarna kommer vara 40cm i diameter och gjuts i aluminium.

En riktig bra nyhet för våra kära stadsdel! Snart kommer ett antal kulturminnesbyggnader i Bagaregården förses med skyltar som beskriver byggnadernas historia.

Örgryte Föreningen har haft ett liknande projekt under många år där de har succesivt försett viktiga landmärken med informationsskyltar. Vi tycker att projektet i Örgryte har varit en framgång och förstärkt Örgryte som stadsdel. Nu genomför vi ett liknande projekt i Bagaregården.

För ett år sedan skickade vi in en ansökan till Olof och Caroline Wijks Fond och beviljades under året medel för projektet. Tanken är att ge möjlighet till alla som bor eller besöker stadsdelen att lära sig mer om vår gemensamma historia.

Nu har vi fått ett utkast från tillverkaren som visar hur skyltarna kommer att se ut. Om allt går enligt planen kommer skyltarna att tillverkas innan årets slut. Uppsättning kommer ske i början av 2020.

Vi har hämtat inspiration utomlands för utformning av skyltarna och färgskalan har hämtats från ursprungliga färger på byggnader i Bagaregården. Omsorg har tagits för att skyltarna ska smälta in i Bagaregårdens unika kulturmiljö.

Byggnader som ingår i första etapen

  • Pellerins margarinfabrik
  • Kvarteret Hökensås
  • F.d. Änkehem
  • F.d. Elstationen
  • Redbergskolan

Bagaregårdens Föreningen har som ett av sina syften att ”Långsiktigt bevara, upplysa och värna om kulturarvet och kulturvärdet i Bagaregården”.

Påskbrasa 2019

Årets traditionella påskbrasa på Ånäsfältet blev den största och bästa hittills! Flera hundra besökare värmde sig vid den mysiga elden.

Bagaregårdens förening vill också passa på att tacka alla ideella funktionärer som ställt upp. Utan er hade det inte blivit någon brasa!

Nu har vi bytt namn till Bagaregårdens Förening

För att bättre avspegla att vi är en stadsdelsförening har vi valt att byta namn från Tillsammans för Bagaregården till Bagaregårdens Förening.  Vi anser att det nya namnet bättre avspeglar vår roll som stadsdelsförening i Bagaregården. Innehållet är fortfarande det samma, bara nu i en ny och snyggare förpackning!

Vi vill samtidigt passa på att göra lite reklam för våra kommande evenemang:

  • I vår ser vi fram emot vår tredje påskbrasa
  • I juni blir det premiär för stadsdelens första promenadloppis
  • Första söndagen i juni kommer vi även arrangera vår tredje grannpromenad (Wijkwandeling)

Vi hoppas att du som bor i Bagaregården (eller i resten av staden) uppskattar vår verksamhet. Nu undrar du säkert hur du själv kan bidra till att skapa trivsel i stadsdelen, vilket är förvånansvärt enkelt:

  • Du kan bli medlem superenkelt genom att klicka här.
  • Du kan komma och hjälpa till vid något av våra arrangemang. Att hjälpa till är både enkelt och roligt. Vi är ett glatt gäng människor men ser gärna att vi blir fler. Inget bidrag är litet nog, just nu behöver vi framför allt frivilliga som kan hjälpa till under påskafton med påskbrasan. Kontakta oss via mail: oss@bagaregardensforening.se

Oavsett är du välkommen på våra arrangemang, vi syns i vår!

Extramöte

Styrelsen har som förslag att byta namn på föreningen från ”Tillsammans För Bagaregården” till ”Bagaregårdens förening”.  Vi anser att namnet Bagaregårdens förening stämmer bättre överens med vår verksamhet som stadsdelsförening. Eftersom namnbyte på föreningen innebär en förändring i våra stadgar behövs ett beslut på ett extramöte och på det ordinarie årsmötet.

Medlemmar är hjärtligt välkomna på mötet

3:e januari – kl. 19
Redbergsskolan – våning 3 – sal 31

God Jul och Gott Nytt År önskar alla i styrelsen

Bagaregårdens Egnahems Förening

Stöd Bagaregårdens Egnahemsförening genom medlemsskap och deltag i dess arbete för ett vackert och välordnat egnahemssamhälle.

Detta citat kan vi verkligen skriva under på. För 73 år sedan kunde man stötta sin lokala stadsdelsförening för bara en krona. Det lokala engagemanget för Bagaregården är lika viktigt nu som det var 1945.

I arkivet hittade vi denna intressanta publikation från Bagaregårdens trettioårs jubileum. Publikationen är en fascinerande tidsresa som ger inblick i dåtidens vardag i Bagaregården.

I vår ambition att göra Bagaregårdens unika historia mer tillgänglig väljer vi att dela materialet här på vår hemsida. Ladda ner PDF:n här – Bagaregårdens Egnahemsområde – 30års publikation 1915-1945

Wijkwandeling – 2:a December 2018

Ett litet men tappert gäng trotsade december regnet för att promenera runt i vår stadsdel i syfte att lära känna sina grannar och förbättra sitt närområde.

På vår första wijkwandeling i Bagaregården bestämde vi att promenera från Nordengården, längs med Uddevallagatan till lekparken vid Uddevallaplatsen, vidare mot Ånäsvägen, tillbaka via Falkgatan och Uddevallagatan och avslutade vid lekplatsen i korsningen Uddevallagatan/Landerigatan. På denna korta sträcka hittade vi ett flertal förbättringsåtgärder stora som små som nu kommer rapporteras till kommunen och berörda fastighetsägare.

Nordengården park

Redan vid samlingsplatsen (gräsplan framför Nordengården) fanns det ett flertal punkter som behöver rapporterats till ansvariga på kommunen. Tre av fyra parkbänkar är trasiga, på stödmuren finns det klotter och asfalten på trottoar och gångstig är tjälskadad och i behov av underhåll.

Lekplatser

Båda lekplatser på vår promenad är i relativt gott skick. Lekparken vid Uddevallaplatsen upplevs som otrygg och vi kommer ta kontakt med kommunen om hur man kan förbättra belysningen och locka fler människor till platsen. Vid lekplatsen på Landerigatan kommer vi rapportera att skylten med ordningsföreskrifter saknas.

Klotter

Ett återkommande problem på vår promenad var klotter. Vi upptäckte minst 15 stycken elskåp med klotter som behöver saneras. Klotter finns även på ett antal vägskyltar och ventilationsrör. Detta kommer vi informera kommunen om. Vi kommer även upplysa kommunen om att det finns ett behov av mer regelbunden bevakning av klotter i området.

Vägbanor och trottoarer

Vägbanor och trottoarer på Falkgatan och Uddevallagatan 27-37 är slitna och i behov av underhåll. Vägbanorna är ojämna med tjälskador och potthål. Gatubrunnar är igensätta med grus och skräp. Trottoarer behöver sopas fria från höstlöven och asfalt behöver läggas om för att skapa en säker och tillgänglig miljö.

Fullständig åtgärdslista finns att läsa här.

Du är välkommen på vår nästa wijkwandeling första söndagen i mars. Detaljer finns på vår hemsida och på vår facebooksida.

Bagaregårdens första wijkwandeling

Finns det en trasig gunga i lekparken, saknar du soptunnor längs din promenadsträcka med hunden eller finns det ett potthål i vägen som behöver fixas? Kom med på en wijkwandeling med oss!

Varje kvartal, samlar vi grannar och närboende för att ta en wijkwandeling. En grannpromenad. Tillsammans promenerar vi runt och diskuterar åtgärder som behövs i området. Vem som helst får delta och alla har rätt att komma med förslag.

Vi träffas kl. 14, söndag, 2:a december på gräsmattan framför Nordengården, Stockholmsgatan 16. Vi kommer servera kaffe och kaka för de som deltar i promenaden! Anmäl dig gärna till vår Facebook evenemang för uppdateringar.

Häng med!

Wijkwandeling är ett hollandskt koncept – istället för att en enskild person behöver lyfta och driva ett problem i vårt närområde kan man göra det tillsammans. Ett roligt och effektivt sätt att förbättra Bagaregården.

Förbättrad bostadsmiljö och säkrare trafik

Nu kommer framtidens kollektivtrafik till Bagaregården. I juli lanserade Västtrafik planer på att köpa in 30 nya elbussar som kommer att sättas in på linje 60, 62 och 59. Linje 62 kör Stockholmsgatan, Gustavsgatan och Härlandavägen. De nya bussarna lovar bättre luftkvalitet och mindre buller vilket är såklart bra för oss som bor i området

Tyvärr upplever många i Bagaregården problem med vibrationer i sin bostad. När tunga fordon kör på våra gamla gator i högre hastigheter skapas vibrationer i marken som fortplanteras genom Göteborgsleran till närliggande fastigheter.

Vibrationer kan komma att förvärras i samband med införandet av elbussar då dessa är tyngre än dagens diesel/hybrid bussar. Elbussarna kommer dock med ett system som kan begränsa hastigheten inom specifika geografiska områden (ett exempel på detta idag är på linje 55 på Götaälvbron och Avenyn).

Vi som förening vill att Västtafik och berörda myndigheter inför en hastighetsbegränsning till 30 km/h när bussarna kör i Bagaregården. Detta skulle hjälpa att skapa en säkrare trafikmiljö för barn och vuxna samtidigt som man förbättrar boendemiljö genom minskade vibrationer.

Bagaregården Big Screen

Bagaregårdens första utomhusbio överträffade våra förväntningar. Aldrig har vi haft så stort intresse för ett evenemang, Över 1400 personer visade intresse för evenemanget på Facebook och vi räknade ihop en topp på 500 besökande under kvällen.

Efter en fantastisk sommar bestämde Göteborgsvädret att återvända lagom till evenemanget. På själva dagen fick vi en lucka i regnet och ett par hundra stycken trotsade kylan och stannade hela kvällen.

Ett stort tack till vår sponsor Svensk Fastighetsförmedling i Örgryte som gjorde evenemanget möjligt (och som även delade ut gratis popcorn till publiken). Vi vill också rikta ett stort tack till Göteborgs kommun som stöttade evenemanget med föreningsbidrag.

Tack för en förtrollande kväll med en magisk film under bar himmel.

Nu letar vi vidare efter fler sponsorer så att vi ska kunna ordna utomhusbio nästa år.

Förhoppningsvis ses vi nästa sommar igen.